ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΞΥΛΙΘΙΩΤΩΝ “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” |
( ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΡ. 137/8/6/2022/ΣΥΛΛΟΓΟΥ. ΑΠ. ΟΞΥΛΙΘΙΩΤΩΝ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ) |
Προς Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας:
κο Σπανό
Κοινοποίηση: Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπόψη κας Παπαδοπούλου
Δήμος Κύμης Αλιβερίου υπόψη Δημάρχου κου Μπουραντά
Τοπικό Συμβούλιο Οξυλίθου υπόψη προέδρου κας Κατσαρή
8/6/2022
Θέμα: Πρόταση ανακήρυξης προστατευόμενης περιοχής Οξυλίθου (Γεώτοπος: Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Κεντρικής Εύβοιας / Πολιτισμικά στοιχεία Κοινότητας Οξυλίθου).
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας κοινοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν την περιοχή Οξυλίθου, που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν. Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα Οξυλίθου Κεντρικής Ευβοίας, με βάση την μελέτη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), εκτείνεται σε μήκος 5,16 τ.χλμ. και περιλαμβάνει τις κοινότητες Οξυλίθου, Κληματαρίου, Κήπων, Άνω και Κάτω Κουρουνίου και Ποταμίας. Δημιουργήθηκε (με βάση τις μετρήσεις των ειδικών) πριν 14 εκατομμύρια χρόνια. Σχετίζεται με τις διεργασίες που φέρνουν κοντά το Αιγαίο Πέλαγος με την Αφρική (σύγκλιση τεκτονικών πλακών). Αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα, κυρίως ανδεσίτη και δακίτη. Το μεγαλύτερο ύψος της λοφοσειράς βρίσκεται στον Οξύλιθο και ανέρχεται σε 414 μ. Η λοφοσειρά αυτή αποτελεί μνημείο της φύσης και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των γεώτοπων (επικαιροποιημένος κατάλογος γεώτοπων, υπεύθυνη Μωραΐτη Ευγενία, ΙΓΜΕ, 2016, σελ.12, Νο 277, Ηφαιστίτης Οξυλίθου Ευβοίας, νυν Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Οξύλιθου Κεντρικής Εύβοιας).
Ο Σύλλογος των απανταχού Οξυλιθιωτών προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναδείξει το πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής. Από αυτήν την προσπάθεια δεν θα μπορούσε να λείψει η ανάδειξη του ηφαιστείου και της βιοποικιλότητας που το πλαισιώνει. Κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), αποτελούμενο από την Δρ. Ζανανίρι Ειρήνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών (ΓΕΧΑΕ) και την κ. Μπαρσάκη Βασιλική, Γεωλόγο – Γεωπεριβαλλοντολόγο, στα πλαίσια του Έργου “GEOINFRA: Δράσεις Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων Ελλάδας για τη Στήριξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας (ΕΣΠΑ 2014-2020)”, Επ. Υπεύθυνη: Δρ. Ειρ. Ζανανίρι, (ΥΠΟΕΡΓΟ 1 – ΠΕ 5: Γεώτοποι – Γεωδιαδρομές – Γεωπάρκα, Επ. Υπεύθυνη: Ε. Μωραΐτη, https://bit.ly/3Ldv8Ht), πραγματοποίησε επίσκεψη κατά το χρονικό διάστημα 14/06/2021 – 17/06/2021 στην Κ. Εύβοια, με σκοπό την καταγραφή, την επικαιροποίηση και την ανάδειξη των γεωτόπων της περιοχής. Με στόχο τη διάχυση της πληροφορίας, δημιουργήθηκε ψηφιακή μακέτα φυλλαδίου για τον γεώτοπο “Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Οξύλιθου Κ. Εύβοιας”, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και θα ακολουθήσουν κι άλλα ψηφιακά – ηλεκτρονικά προϊόντα. Το φυλλάδιο εκτύπωσε ο Σύλλογος (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), ενώ η ψηφιακή μακέτα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του συλλόγου, και μαζί με άλλες ενέργειες σκοπεύει να αναδείξει το ηφαίστειο με πολλές δράσεις, σημαντικότερες των οποίων είναι η προστασία του μνημείου της φύσης που διαθέτουμε.
Η περιοχή του Οξυλίθου Κύμης εκτός από το σημαντικό αυτό γεώτοπο διαθέτει πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα που καλύπτει μια μακρά, ιστορικά περίοδο. Συγκεκριμένα, στην περιοχή υπάρχουν:
- αρχαιολογικός χώρος (Αρχαία Κύμη 8ος π.Χ. αιώνας, Βιγλατούρι, ανασκαφή Σακελλαράκη, 1984),
- τρεις βυζαντινές εκκλησίες των αρχών του 14ου αιώνα, με θαυμαστές τοιχογραφίες που έχουν πρόσφατα συντηρηθεί και
- ένα μοναστήρι, Μονή Μάντζαρη με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.
- περιοχή natura Μανικιάτης ποταμός (GR2420017).
Ο Σύλλογος των απανταχού Οξυλιθιωτών έχει πρωτοστατήσει εδώ και χρόνια για τη συντήρηση των μνημείων με υπομνήματά του στους αρμόδιους φορείς και ζητώντας τους να προβούν σε σχετικές ενέργειες. Πράγματι το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσα από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησε από το 2010 ως το 2016 στη συντήρηση 3 εκ των 4 βυζαντινών μνημείων (Κοίμηση της Θεοτόκου, Άγιος Νικόλαος και Μονή Μάντζαρη).
Για όλους τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημά μας για την ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης, λόγω του ότι διαθέτει φυσικό, γεωλογικό και πολιτισμικό περιβάλλον ιδιαίτερα πλούσιο.
Ο πρόεδρος Η γεν. γραμματέας
Κεράτσας Σταμάτης Παπαϊωάννου Μαρία
6974041967 6945709762
Επισυναπτόμενα έγγραφα:
- Φυλλάδιο γεώτοπου Κεντρικής Εύβοιας Οξυλίθου (ΕΑΓΜΕ)
- Επικαιροποιημένος κατάλογος γεώτοπων Ελλάδας (ΕΑΓΜΕ)
- Χάρτης τοπίων και μνημείων Οξυλίθου (Σύλλογος των απανταχού Οξυλιθιωτών ο Ευαγγελισμός )
Email: oxylithos.library@gmail.com
https://oxylithos.org