Φωτογραφικό & Ιστορικό Υλικό
Φωτογραφίες του 1902, από τον Οξύλιθο
Από τα 9 ταχυδρομικά δελτάρια που τύπωσε η Ελληνική Ταχυδρομική Υπηρεσία με θέμα περιοχές της Ελλάδας.
Κάποια από τα δελτάρια αυτά βρίσκονται στο Ελληνικό Λαογραφικό και Ιστορικό Αρχείο και όλα έχουν παρουσιαστεί στο βιβλίο του Μενέλαου Αντωνόπουλου “Το χωριό μας άλλοτε”.
Σήμερα αποτελούν σπάνια συλλεκτικά κομμάτια.
Φωτογραφία του 1911 που απεικονίζει τα 112 πρόσωπα της οικογένειας του Παπαναστάση.
Συσσίτιο στο Δημοτικό σχολείο Οξυλίθου το 1930. Στη μέση διακρίνεται ο διευθυντής Γεώργιος Αντωνόπουλος. Φωτογραφία απο το φωτογράφο Παλαιολόγου απο την Κύμη.
Σημαντική ιερατική φυσιογνωμία από Οξύλιθο Ευβοίας -Νικηφόρος Κουλίντζης 1789-1872, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος στο Άγιο όρος
Αντιγράφουμε από επιστολή αυτούσιο το κείμενο. Τις πληροφορίες ζήτησε ο Χαράλαμπος Θεοδώρου και η απάντηση από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής.
Χειρόγραφος κώδικας 309 της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Άγιο Όρος.
« Ο καθηγούμενος Νικηφόρος εκατήγετο από την νήσον Εύβοιαν ή Εύριππον, από χωρίον Οξύλιθον. Εγένετο ιερεύς εις την Κούμην εις τον Ναόν του Αγ. Αθανασίου και Κυρίλλου 1811, Ιανουαρίου 7, ημέραν Σάββατον, ιεροδιάκων 1803.
Εις την Ιεράν ημών Μονήν ήλθεν τω 1817 Νοεμβρίου 28. Εγένετο Μεγαλόσχημος τω 1820 Μαρτίου 6, κατά κόσμον Νεόφυτος. Εγεννήθη τω 1789 Οκτωβρίου 10, Κυριακήν και εις τας 17 του αυτού η εγκαθίδρυσις. Απέθανε δε ηγούμενος ων τω 1872.»
Για τον Νικηφόρο Κουλίντζη σημειώνει στο βιβλίο του ο Μενέλαος Αντωνόπουλος (Το χωριό μας άλλοτε 2018 σελ. 64).
Στη βιβλιοθήκη της Μονής σώζεται σε χειρόγραφο (φύλλο 67) ο επικήδειος λόγος στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται η αποπεράτωση του μεγαλοπρεπή ναού της μονής Ξενοφώντος κατά την περίοδο της ηγουμενίας του και η σημαντική προσωπικότητα του Νεόφυτου.
Η φωτογραφία εικόνα της ηγετικής αυτής μορφής προέρχεται από το Άγιο όρος που πρόσφατα ψηφιοποίησε τα αρχεία του.