info@oxylithos.gr

oxylithos.library@gmail.com

2222046844

6945709762

Αρχική 9 Ιστορικό Δράσεων

Πεπραγμένα Συλλόγου των απανταχού Οξυλιθιωτών «Ο Ευαγγελισμός» 2019-2021

Λειτουργία βιβλιοθήκης
• Λόγω καραντίνας η βιβλιοθήκη έμεινε κλειστή 10 μήνες, παρ’ όλα αυτά αποτελεί τη σημαντικότερη περιουσία του συλλόγου και τα βιβλία της αποτελούν ανεκτίμητη πνευματική αξία για τον Οξύλιθο και ολόκληρη την περιοχή.
• Διδασκαλία δωρεάν μαθημάτων για πανελλήνιες σε τρία παιδιά του Οξυλίθου.
Θέματα χωριού
• Έγγραφο με 13 φορείς της περιοχής προς Δήμο Κύμης για την τιμή του νερού.
• Έγγραφο του Συλλόγου προς το Δήμο Κύμης για την κατάσταση της υδροδότησης του χωριού και τη μελέτη αποχέτευσης
• Έγγραφο προς Δήμο Κύμης και Τοπικό Συμβούλιο για καθαρισμό περιοχής Παπαδιάνοι
• Συνάντηση Συλλόγου με Τοπικό Συμβούλιο για τα θέματα που απασχολούν το χωριό
• Αίτημα και επικοινωνία με Υπουργείο Εσωτερικών για την αντικατάσταση των στάσεων των λεωφορείων του χωριού
• Συνεχής επικοινωνία με Περιφέρεια για κατολισθήσεις στο Στόμιο. Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κο Κελαιδίτη μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων της περιοχής καλοκαίρι 2020.
• Δωρεά Σταθμού Ζωής (απινιδωτής κ.α.) από συντοπίτη μας με ενέργειες του Συλλόγου στο Αγροτικό Ιατρείο Οξυλίθου. Ενημέρωση ατόμων του χωριού από τον Αγροτικό γιατρό κο Γουβαλάρη για τη λειτουργία του. Πλαστικοποιημένο έγγραφο με στοιχεία και τηλ. για περίπτωση ανάγκης έχει διανεμηθεί σε όλα τα μαγαζιά της περιοχής. Θα πραγματοποιηθεί εκ νέου ενημέρωση.
• Επικαιροποίηση στοιχείων ηφαιστείου Οξυλίθου από το ΕΑΓΜΕ (17-6-2021) μετά από συνεχείς προσπάθειες του Συλλόγου. Σύντομα θα έχουμε αφίσα με την ιστορία του ηφαιστείου και βίντεο. Ως γεώτοπος που είναι, σχεδιάζεται η ένταξή του στις γεωδιαδρομές του ΕΑΓΜΕ.
Πολιτισμός
• Εγγραφή του Συλλόγου των απανταχού Οξυλιθιωτών στους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού. Μάρτιος 2020
• Επιχορήγηση του Συλλόγου από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη βιβλιοθήκη και δράσεις σχετικές με την ιστορία του χωριού. Μάιος 2021. Πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου πραγματοποιείται μια τέτοια ενέργεια.
• Επαφή του Συλλόγου και συνεργασία για τον Παντελή Ζωγράφο, τον αγιογράφο του τέμπλου του Αγίου Αθανασίου με Εφορείες αρχαιοτήτων Ευβοίας, Λακωνίας και Τρικάλων. Η έρευνα για τον Παντελή Ζωγράφο διενεργείται εδώ και τρία χρόνια με σημαντικά ευρήματα για το έργο του και αδημοσίευτα κείμενά του. Στενή συνεργασία με τους απογόνους του Ζωγράφου.

Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν 2019-2021

• Κοπή πίτας στο Καμάρι και γλέντι Φεβρουάριος 2020 λίγο πριν την πρώτη καραντίνα.
• Ενημέρωση για τα αιολικά πάρκα στην πλατεία του χωριού τον Ιούλιο του 2020 με την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας και άλλους φορείς.
• Bazaar στη βιβλιοθήκη με γυναικείες χειροποίητες δημιουργίες, καλοκαίρι 2019, 2020.
• Έκδοση ημερολογίου 2020 και 2021
Τι προβλέπεται να γίνει το καλοκαίρι του 2021
• Λειτουργία της βιβλιοθήκης Παρασκευή, Σάββατο 6-8.30 το απόγευμα
• Παρουσίαση παιδικού βιβλίου από τη Λένα Αντωνίου 30 Ιουλίου 2021, 7.30 μ.μ. στην πλατεία του χωριού –επιχορήγηση Υπουργείο Πολιτισμού
• Συνεισφορά στην Αιμοδοσία που θα διενεργηθεί στις 7 Αυγούστου, 9.30-1.30 μ.μ. στην Κοινότητα Οξυλίθου
• Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζοντας με τη Μύρτιδα» στις 9 Αυγούστου στις 7.30.μ.μ. με τη Γιώτα Αθανασίου και την Ευαγγελία Μπότη στο Δημοτικό Σχολείο Οξυλίθου –επιχορήγηση Υπουργείο Πολιτισμού
• Τιμητική πλακέτα για τους πεσόντες Οξυλιθιώτες 1916-1922 – επιχορήγηση Υπουργείο Πολιτισμού
• Σύστημα καταγραφής βιβλίων OPAC και ιστοσελίδα με το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης– επιχορήγηση Υπουργείο Πολιτισμού
• Πρώτη παρουσίαση της έρευνας για το έργο του Παντελή Ζωγράφου, αγιογράφου, ζωγράφου και βυζαντινολόγου 21 Αυγούστου 7.30 μ.μ. στο προαύλιο του Άγιου Θανάση
• Ανοικτή γενική συνέλευση στην πλατεία του χωριού τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου για ενημέρωση
• Διενέργεια εκλογών μέχρι τέλος Αυγούστου 2021 μετά από παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στη θητεία των Δ.Σ. των Συλλόγων λόγω πανδημίας.
Θα ακολουθήσει λεπτομερής ενημέρωση με τις μέρες και τις ώρες των εκδηλώσεων.

Εννοείται ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα πρόληψης για τη διενέργεια των εκδηλώσεων.
ΤΟ Δ.Σ.

Απολογισμός Δ.Σ. Συλλόγου των απανταχού Οξυλιθιωτών ο Ευαγγελισμός 2017-2019

Μετά από 43 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου και με πολλά θετικά αλλά και κάμποση γκρίνια φτάσαμε στο σήμερα.
Αρχικά θα μιλήσουμε για τη λειτουργία του συλλόγου τα 2 τελευταία χρόνια, το τι έκανε, τι πέτυχε, τι προσπάθησε και που απέτυχε.

Βιβλιοθήκη

Πρόκειται για τη μοναδική βιβλιοθήκη σε όλο το Δήμο, με 7.000 βιβλία πολλά από τα οποία είναι σπάνια. Λειτουργεί κανονικά δυο φορές την εβδομάδα και έχει επισκεψιμότητα πάνω από 50 παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Πρόκειται για δανειστική βιβλιοθήκη η οποία διαθέτει internet το οποίο χρησιμοποιούν συχνά τα παιδιά για να κάνουν τις εργασίες τους για το σχολείο. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη βιβλιοθήκη και προσπαθήσαμε με αίτημα που καταθέσαμε προς το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου να πετύχουμε την συντήρηση του κτιρίου. Πράγματι δόθηκε ένα κονδύλι από το Δήμο για μερική συντήρηση του κτιρίου. Για το λόγο αυτό η βιβλιοθήκη έμεινε κλειστή το χειμώνα του 2018 και άνοιξε πάλι την άνοιξη του 2019. Στις 30 Απριλίου του 2019 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στο πλαίσιο των 41 τυπικά χρόνων λειτουργίας της για να δείξουμε το τι έχει πραγματοποιηθεί μέσα στα χρόνια αυτά . Ο σύλλογος έχει αναλάβει τα λειτουργικά έξοδά της (μισθός, ικα, αναλώσιμα) τα οποία βγαίνουν με μεγάλη προσπάθεια από τις εκδηλώσεις. Υπεύθυνη για τη βιβλιοθήκη είναι η Αγγελική Ρήγκου η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά.

Επαφή με φορείς

Συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε (όταν αυτό είναι εφικτό) με το Τοπικό Συμβούλιο, το Δήμο, την Περιφέρεια, την Ακαδημία Αθηνών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς για τη βελτίωση της καθημερινότητας στο χωριό και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Οξυλίθου το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Οδικό δίκτυο

Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει με έγγραφα και συναντήσεις την άμεση βελτίωση του οδικού δικτύου, τόσο από το Δήμο όσο και από την Περιφέρεια. Γενικότερα στους δρόμους φαίνεται η εγκατάλειψη της περιοχής. Το μόνο που έγινε το 2017 μέσω της Περιφέρειας είναι να κλείσουν λίγες λακκούβες με τσιμέντο. Εννοείται ότι αυτό δεν επαρκεί και δεν έχει σχέση με τις ανάγκες.

Ύδρευση

Ζητήσαμε από τη ΔΕΥΑΚΑ τις μετρήσεις ελέγχου του νερού στον Οξύλιθο. Πήραμε απάντηση (αλλά γνωρίζουμε και από ιδιώτες που έκαναν ανάλυση) ότι το νερό δεν έχει πρόβλημα πέρα από τα άλατα. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει ο έλεγχος διαδικτυακά και βεβαίως το θέμα θέλει επίβλεψη γιατί πολλές φορές καθυστερούν την ανάρτηση. Η σταδιακή αντικατάσταση των σωληνώσεων μπορεί να λύσει το πρόβλημα των διακοπών νερού.
Ζητήσαμε επίσης τον έλεγχο των υδάτων από το ΒΙΟΚΑ Μονοδρίου μας έστειλαν απάντηση το καλοκαίρι του 2018 για την ποιότητα του νερού που αποδέχεται ο Μανικιάτης. Γενικότερα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για αυτό το θέμα και για ότι άλλο αφορά το Μανικιάτη, ο οποίος εντάχθηκε ολόκληρος στο δίκτυο natura το Δεκέμβριο του 2017. Είναι αναγκαία όσο ποτέ η προστασία του ποταμού και για αυτό τον σκοπό ο Σύλλογος θα εντείνει τις προσπάθειές του. Μεγάλη όμως είναι η ευθύνη όλων μας ώστε να μην ρίχνονται μπάζα και άλλα υλικά που θα δημιουργήσουν ρύπανση και στο ποτάμι και στη θάλασσα.
Αντιπλημμυρικά
Πρόπερσι από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά για το Μανικιάτη και τα άλλα ποτάμια στην περιοχή από την Περιφέρεια Στερεάς με ένα σχετικά μικρό κονδύλι για το έργο. Δεν είδαμε τίποτα να γίνεται και αυτό αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα. Πρόκειται για τη βραδυφλεγή βόμβα της περιοχής, λόγω και των καιρικών φαινομένων. Επιμένουμε σε αυτό και ζητάμε την άμεση εκτέλεση των απαιτούμενων έργων, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα και καταστροφές.

Κατολισθήσεις Στομίου

Πολύ σοβαρό θέμα γιατί έχει δώσει σοβαρό ατύχημα, το οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Έχουμε ενημερώσει και συνέχεια ενοχλούμε την Περιφέρεια, το Δήμο, καθώς και το Δήμο Σκύρου και τον ΟΛΝΕ. Εν τω μεταξύ το λιμάνι της Κύμης έχει χαρακτηριστεί λιμάνι εθνικής εμβέλειας(!) Η απάντηση από την Περιφέρεια το καλοκαίρι του 2018 είναι ότι ολοκληρώνεται η μελέτη και βέβαια απαιτούνται αρκετά κονδύλια για το έργο.
Πρόβλημα παρουσιάζουν κι άλλοι δρόμοι και ιδιαίτερα δύσκολα θάναι το επόμενο διάστημα το θέμα των κατολισθήσεων προς Πλατάνα.

Δασοπυρόσβεση

Παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε για τη δημιουργία αυτοτελούς ομάδας δασοπυρόσβεσης που θα είχε την αποκλειστική αυτή αρμοδιότητα, δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσει η ομάδα αυτή στην έγκριση του καταστατικού για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους. Ο σύλλογος δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα και έτσι το χωριό υστερεί σε σχέση με άλλα, τα οποία έχουν ομάδες και επιχορηγούνται γι αυτό από το Δήμο.

Θέμα με πρώην Αθλητικό Σύλλογο

Έχουν δοθεί στο σύλλογο τα χαρτιά του πρώην Αθλητικού Συλλόγου. Ζητάμε από όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει πρωτοβουλία για τη σύσταση προσωρινού διοικητικού συμβουλίου το οποίο θα πάει σε εκλογές για τη δημιουργία αθλητικού φορέα που θα επιτρέψει στα παιδιά να γυμνάζονται στο χωριό και όχι να φεύγουν στα διπλανά χωριά για αθλητικές δραστηριότητες. Ο Σύλλογος αυτός έχει ήδη ένα αποθεματικό στην τράπεζα το οποίο μπορεί να λάβει μόνο το διοικητικό συμβούλιο όταν συσταθεί σε σώμα. Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον τότε τα χαρτιά αυτά μπορούν να επιστραφούν στο Πρωτοδικείο και τα χρήματα στο δημόσιο. Αναμένουμε τους ενδιαφερομένους άμεσα.

Δημοτικό Σχολείο Κληματαρίου

Πρόκειται για το πέτρινο ημιτελές κτίριο στο Κληματάρι το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για Δημοτικό και δεν ολοκληρώθηκε. Όταν ρωτήσαμε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σε ποιον ανήκει το κτίριο δεν γνώριζαν, ούτε και διέθεταν το φάκελο του σχολείου. Τελικά ο φάκελος βρέθηκε στο αρχείο της Κοινότητας και άνοιξε ο δρόμος για ένταξή του στη δημοτική περιουσία. Στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Παιδική χαρά

Υπογράψαμε κοινό έγγραφο με το Σύλλογο γονέων και πραγματοποιήθηκε αρχικά μια συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Κύμης για τη ριζική ανάπλαση της παιδικής χαράς. Η ενόχληση προς το Δήμο είναι συνεχής και χρειάζεται παρακολούθηση ώστε να προχωρήσει το έργο αυτό το συντομότερο δυνατό, μέσα στο 2019.

Δραστηριότητες σε σχέση με την ανάδειξη του πολιτισμού

Χάρτης τοπίων και μνημείων

Δημιουργήσαμε χάρτη με τα τοπία και τα μνημεία της περιοχής. Ζητήσαμε και εγκρίθηκε από την Εφορεία αρχαιοτήτων Ευβοίας την έκδοση επίσημου χάρτη για την περιοχή. Καταθέσαμε αίτημα προς το Δήμο αλλά και την Περιφέρεια για την επιχορήγηση του Συλλόγου για αυτό το σκοπό. Ο επίσημος χάρτης θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Ο στόχος είναι να γνωρίζουμε εμείς τι διαθέτει ο Οξύλιθος και να ενημερώνουμε τον επισκέπτη για τα τοπία και τα μνημεία στην περιοχή που αξίζει να δει. Ο χάρτης αρχικά έχει μεταφραστεί σε 4 γλώσσες (Αννικα Παντελούρη Γερμανικά, Έστερ Καπέλου και Σάρα Καπέλου Ισπανικά και Περικλής Παπαβασιλείου Γαλλικά, Ελένη Φωκίωνος Αγγλικά).
Ζητήσαμε από το Δήμο επιχορήγηση για τη δημιουργία χάρτη και αυτό έγινε εφικτό τον Απρίλιο του 2019 με επιχορήγηση 1500 ευρώ τα οποία αναμένεται να τα πάρουμε. Με την έγκριση της Εφορείας αρχαιοτήτων Ευβοίας θα προχωρήσουμε ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την επισκεψιμότητα της περιοχής. Ο χάρτης θα γίνει το έναυσμα να απευθυνθούμε σε όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το χωριό δείχνοντας πιο επίσημα μια και θα εμπλακεί και το Υπουργείο Πολιτισμού τι διαθέτει το χωριό .
Ο Οξύλιθος ενδείκνυται για μονοήμερες εκδρομές για αυτό έχουν ενημερωθεί κάποια ξενοδοχεία στην περιοχή καθώς και οι επαγγελματίες του χωριού και μερικά γραφεία Ταξιδίων από Αθήνα. Το όλο εγχείρημα έχει ως σκοπό και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ξεναγήσεις στα βυζαντινά μνημεία Οξυλίθου

Το καλοκαίρι του 2018 ξεκινήσαμε ως σύλλογος ξεναγήσεις στα βυζαντινά μνημεία με ξεναγό την εξαιρετική ιστορικό Ευαγγελία Καλαφάτη. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τρεις ξεναγήσεις και βεβαίως το όλο εγχείρημα μας κάνει υπερήφανους. Η ξενάγηση απευθύνεται πρώτα από όλα στους Οξυλιθιώτες και μετά στους επισκέπτες.

Το πανηγύρι του 15 Αύγουστου

Με ενέργειες του Συλλόγου έγινε καταγραφή του πανηγυριού του 15 Αύγουστου από την Ακαδημία Αθηνών το καλοκαίρι του 2017. Η μελέτη συνεχίζεται και στον ερευνητή έχει δοθεί από τον σύλλογο σημαντικό υλικό για το πανηγύρι, όχι μόνο για τον Οξύλιθο αλλά και για την Κύμη από εφημερίδες της εποχής. Η μελέτη αυτή θα παρουσιαστεί στον Οξύλιθο όταν ολοκληρωθεί και βεβαίως θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο το σχετικό με την μουσική και λαογραφική παράδοση του Οξυλίθου εάν πετύχουμε την επιχορήγηση που ζητάμε από την Περιφέρεια ή από ‘άλλο φορέα.

Η μουσική παράδοση της περιοχής

Βρέθηκαν μετά από έρευνα του συλλόγου τα τραγούδια του 1910 από τον Οξύλιθο που είχε καταγράψει ο αγιογράφος –ζωγράφος Παντελής Ζωγράφος. Η Ακαδημία Αθηνών έχει τραγούδια του 1960 από την καταγραφή του σπουδαίου Δημήτρη Σέττα. Στην ηχογράφηση αυτή τραγουδούν πολλοί Οξυλιθιώτες που δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή. Το καλοκαίρι του 2018 ξεκινήσαμε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών για τη συγκέντρωση αυτού του υλικού, με σκοπό την αναπαραγωγή του ώστε να γίνει γνωστό στον κάθε Οξυλιθιώτη. Μας ενδιαφέρει οι νεότεροι να αποκτήσουν γνώση της μουσικής κληρονομιάς της περιοχής.

Ηφαίστειο Οξυλίθου -Τούρλα

Στείλαμε έγγραφο στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για την χαρτογράφηση του ηφαιστείου και την ένταξή του στη γεωκληρονομιά της χώρας, με σκοπό την προστασία του και την ανάδειξή του ως μνημείο της φύσης.
Η περιοχή της Τούρλας ανήκει με βάση τους δασικούς χάρτες στη δασική υπηρεσία και μόνον ο ναός και το προαύλιο ανήκουν στην εκκλησία. Επειδή ο λόφος έχει πολλές σπηλαιώσεις δεν πρέπει να γίνεται καμιά παρέμβαση στο χώρο παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Έχουμε ενημερώσει και το Δήμο Κύμης –Αλιβερίου και το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης για να συνδυαστεί η γεωδιαδρομή με τα ορυχεία λιγνίτη.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή η περιοχή και βεβαίως ο καθένας δεν μπορεί να επεμβαίνει με κανέναν τρόπο γιατί το ηφαίστειο αποτελεί μνημείο της φύσης και σύμβολο της περιοχής.

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2018:

Ξενάγηση στα Βυζαντινά μνημεία με την κα Ευαγγελία Καλαφάτη,
Παρουσίαση βιβλίου κου Μενέλαου Αντωνόπουλου,
Έκθεση ζωγραφικής κας Καραχάλιου και découpage κας Ταμβάκου,
Bazaar στη βιβλιοθήκη,
Μουσική εκδήλωση με Ελένη Λεγάκη.

Eκδηλώσεις 2019:

41 ΧΡOΝΙΑ Βιβλιοθήκη Οξυλίθου η ιστορία της βιβλιοθήκης
Ξενάγηση στα Βυζαντινά μνημεία με την κα Ευαγγελία Καλαφάτη,
Παρουσίαση του βιβλίου της Γιώτας Αθανασίου στις 9 Αυγούστου
Εκλογικοαπολογιστική συνέλευση
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στο χωριό εάν δεν υπάρχει διεκδίκηση για τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας του χωριού και της προσφοράς υπηρεσιών που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
Ενισχύστε το έργο του Συλλόγου, είναι αναγκαία η λειτουργία του και μπορεί να γίνουν πολλά περισσότερα με την συμπαράσταση όλων.

Απολογισμός Δ.Σ. Συλλόγου των απανταχού Οξυλιθιωτών 2015-2017

Απολογισμός Δ.Σ. Συλλόγου των απανταχού Οξυλιθιωτών 2015-2017

30 Ιουλίου 2017
Λειτουργία Δ.Σ.
Να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τον Γιάννη το Χατήρα που έχει προσφέρει μεγάλο έργο στο σύλλογο για πολλές δεκαετίες και θα συνεχίσει να προσφέρει με όποιον τρόπο θεωρεί ο ίδιος πρόσφορο.
Το διοικητικό συμβούλιο λειτούργησε με δυσκολία λόγω του ότι 3 μέλη ήταν Αθήνα και 3 μέλη στον Οξύλιθο, κάποιοι έδειξαν επιδεικτικά αδιαφορία για αυτό και αποφασίστηκε να μην έχουν θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο και εφ’ όσον δεν απαντούν ούτε στο τηλέφωνο να καθαιρεθούν από το Δ.σ. Ο σύλλογος λειτούργησε με 6 μέλη για περίπου ένα χρόνο από τη θητεία του.
Έγινε συστηματική προσπάθεια να αλλάξει λίγο η άποψη που υπάρχει στο χωριό για το σύλλογο ότι δεν είναι αναγκαίος, ότι δεν κάνει τίποτα κ.ά. Με πλήρη βεβαιότητα λέω πολύ απλά ότι αν δεν υπήρχε σύλλογος έπρεπε να δημιουργηθεί αμέσως. Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν και πολλά άλλα τα οποία δεν καταφέραμε να τα δούμε.
Κάποιοι λένε ότι ο σύλλογος δεν χρειάζεται ή ότι πρέπει να φτιαχτεί άλλος νέος απαλλαγμένος από τα κακώς κείμενα του τωρινού. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ατεκμηρίωτο από αυτό. Όσοι επιθυμούν ας φτιάξουν νέο σύλλογο μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να δυναμώσει η φωνή των απανταχού γιατί δεν υπάρχει άλλη φωνή για το χωριό. Επειδή μίλησα για κακώς κείμενα και να μην παρεξηγηθώ να πω ότι πράγματι μπορεί να υπήρξαν εκτιμήσεις, αντιλήψεις που απέδωσαν και κάποιες που ήταν ατυχείς ή δεν απέδωσαν για το σύλλογο. Όλα τα δ.σ. στο βαθμό των δυνατοτήτων τους και των αντιλήψεών τους για το χωριό πρόσφεραν κάτι. Άλλα δ.σ. κάτι σημαντικότερο άλλοι κάτι λιγότερο σημαντικό.
Είναι επίτευγμα και πρέπει να τονιστεί ότι όταν το χωριό είναι ενωμένο κερδίζει. Η συνεργασία του τοπικού συμβουλίου με το σύλλογο και το σύλλογο γονέων έχει αποτελέσματα. Κερδίσαμε το θέμα του Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων, κερδίσαμε μία θέση εργασίας έστω προσωρινή για την αναπλήρωση του γραμματέα που ετοιμαζόταν να συνταξιοδοτηθεί και παλεύουμε το θέμα της παιδικής χαράς που χρονίζει η αδιαφορία της πολιτείας και η εγκατάλειψη του χώρου.

Δράσεις συλλόγου

Σε σχέση με το τι έγινε το διάστημα 2015-2017 χωρίζουμε τη δράση του συλλόγου σε τομείς όπως τα προβλήματα της καθημερινότητας του χωριού για τα οποία έγιναν και γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν και τις παρεμβάσεις για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Δραστηριότητες συλλόγου
Δημιουργία Χορευτικής ομάδας αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στον Οξύλιθο. Υπεύθυνη η Έλενα Σούκη, γραμματέας του Δ.σ. Η συμμετοχή των ατόμων στο χωριό δεν ήταν πάντα συνεπής και το δ.σ. πρέπει αυτό να το εξετάσει εάν είναι προς το συμφέρον του συλλόγου να έρχεται δάσκαλος από Αθήνα να πληρώνεται και να μην συμμετέχει κανείς ή ελάχιστοι.

Οργάνωση δωρεάν μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών που έχουν ανάγκη. Αυτό μας γεμίζει χαρά είναι πολύ σημαντικό και θεωρούμε μεγάλη υποχρέωση στους δασκάλους και καθηγητές που δίνουν το χρόνο τους σε αυτή τη δράση. Ευχαριστίες στον Κουρνιάτη Θανάση, Καλαφάτη Ευαγγελία, Μπενέτου Χριστίνα, Ανδρέου Ειρήνη, Πάφρα Ειρήνη από την Κύμη και Παπαθανασίου Ευαγγελία από την Ποταμία.

Επαναλειτουργία βιβλιοθήκης από Ιούνιο 2016 ως σήμερα αρχικά δυο ημέρες την εβδομάδα και φέτος 3 φορές την εβδομάδα. Στη βιβλιοθήκη με τα 7.000 βιβλία γίνονται δραστηριότητες για τα παιδιά, λειτουργεί δανειστικά η βιβλιοθήκη και έχουμε ανθρώπους και από διπλανά χωριά που έρχονται και δανείζονται βιβλία. Υπάρχει ιντερνετ και γίνονται εργασίες από τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου για όσα τουλάχιστον δεν έχουν σπίτι τους ιντερνετ.
Στη βιβλιοθήκη το καλοκαίρι του 2016 οργανώθηκε μια έκθεση βιβλίου Οξυλιθιωτών συγγραφέων –έγινε μια πρώτη διερεύνηση των συγγραφέων και ποια βιβλία τους έχουμε στη βιβλιοθήκη και φέτος έγινε μια έκθεση των βιβλίων του Τάσου Χατήρα για τον οποίο γνωρίζουμε λίγα πράγματα σε σχέση με το συνολικό του έργο. Ευχαριστίες στη νύφη του κα Μάρθα Χατήρα για την προσφορά της σε βιβλία του Χατήρα τα οποία δίνονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους.
Μεγάλη τιμή για τη βιβλιοθήκη ήταν η παρουσίαση του βιβλίου της κας Τορόση Ελένης Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου, Αύγουστος 2016, στη βιβλιοθήκη πριν την επίσημη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της στον Ιανό τον Οκτώβρη του 2016.
Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι η βιβλιοθήκη θέλει επισκευή σοβαρή. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει και εγγράφως και προφορικώς τη βοήθεια του Δήμου. Δεν υπάρχει προς το παρόν θετική πρόταση. Επίσης προτείναμε στο Δήμο τη μετατροπή της βιβλιοθήκης σε δημοτική ως μοναδικής στην περιοχή. Δεν υπήρξε καμιά απάντηση από τον κο Μπαράκο. Για να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη το χειμώνα βάλαμε πετρέλαιο γιατί τα παιδιά δεν μπορούσαν να σταθούν από το κρύο
Προσανατολιζόμαστε για συμμετοχή στο leader αλλά θα πρέπει να υπάρχουν χρήματα συμμετοχής για την ένταξή μας. Συνεργαζόμαστε με τη Βιβλιοθήκη Χαλκίδας κα Στυλιανόσογλου για βιβλία, πληροφόρηση και ανταλλαγή σκέψεων.
Ελαιοτριβείο Αντωνόπουλου-Ανδρέου κ.α., έχει αναληφθεί η εργασία των κληρονομικών διευθετήσεων από την κα Μίνα Παπαναστασίου.

Ένταξη του Συλλόγου στο Εθνικό Μητρώο Συλλόγων Εθελοντών αιμοδοτών με αιμοδοσία 2 φορές το χρόνο υπεύθυνη η κα Πάσχου Βούλα
Αίτημα προς Δήμο Κύμης Αλιβερίου για δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης στο Δήμο για παιδιά και εφήβους. Καμιά απάντηση δεν δόθηκε.

Έκδοση ημερολογίων 2016, 2017

Αποκριάτικος χορός 2016, 2017

Κεντρική μουσική εκδήλωση στο δημοτικό σχολείο οξυλίθου kκαλοκαίρι 2016- Πρώτη παρουσίαση της χορευτικής ομάδας.
Προετοιμασία μουσικής εκδήλωσης για καλοκαίρι 2017 σε συνεργασία με το νέο δ.σ.

Οικονομική ενίσχυση των μαθημάτων πιάνου για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου

Συμμετοχή στην άτυπη επιτροπή πανήγυρης διεκπεραίωση των εργασιών χωρίς καμιά κουβέντα για το πανηγύρι τη διαμόρφωση του χώρου τη βελτίωση της οργάνωσης.

Αίτημα του συλλόγου για αναπλήρωση του δημοτικού υπαλλήλου που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί.

Αίτημα του συλλόγου από κοινού με το σύλλογο γονέων οξυλίθου για παιδική χαρά Οξυλίθου. Συνάντηση με κο Θεοδώρου. Υποσχέσεις.

Ενημέρωση για voucher με συμμετοχή μόνο 4 ατόμων στη βιβλιοθήκη Οξυλίθου από Τέλη Καλαφάτη με πρωτοβουλία δική του.

Πολιτισμός

Τιμητική εκδήλωση για τον Κίμωνα Σταματούρο. Καλοκαίρι 2016 Έκδοση βιβλίου σε συνεννόηση με τα παιδιά του, με τίτλο Οξύλιθος, τοπωνύμια, μνημεία Παράδοση. Είναι η αρθρογραφία του Σταματούρου για τριάντα χρόνια στην εφημερίδα Οξύλιθος. Μικροφωνική Δήμος Κύμης κος Θεοδώρου

Δημιουργία χάρτη Οξυλίθου με τα τοπία και μνημεία ενδιαφέροντος Καλοκαίρι 2017, επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του Δήμου ανάρτηση χαρτών στο χωριό και δημιουργία δίφυλλου το οποίο θα μεταφραστεί σε 4 γλώσσες.

Μικροφωνική Δήμος Κύμης κος Θεοδώρου

Έγγραφο προς υπουργείο Πολιτισμού και εφορεία αρχαιοτήτων Ευβοίας για κήρυξη της μονής μάντζαρη σε μνημείο.

Έγγραφο στην περιφέρεια και συνάντηση με αντιπεριφερειάρχη κο Σπανό για Μανικιάτη δρόμους και συνέχιση της ανασκαφής στο Βιγλατούρι

Ολοκληρωμένη πρόταση για αξιοποίηση των βυζαντινών μνημείων του Οξυλίθου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Αίτημα προς το Δήμο Κύμης Αλιβερίου για πρόσληψη ατόμου και άνοιγμα των εκκλησιών.

Επαφή με Μελίτα Εμμανουήλ και πρόσκλησή της στον Οξύλιθο ως αρμόδια ερευνήτρια για την Παναγία.

Συνεργασία με νεανικό πλάνο για κινηματογραφική λέσχη στον Οξύλιθο. Έγιναν τρεις προβολές δωρεάν για τα παιδιά ελλείψει χώρου στα μαγαζιά Καπέλου, Ζαρμπούτη και Παππά. Ο Σύλλογος ενοικιάζει τις ταινίες για να είναι εντάξει απέναντι στα πνευματικά δικαιώματα.

Έχει γίνει προσπάθεια και επαφές για κατοχύρωση των τραγουδιών του Οξυλίθου που βρέθηκαν από το 1910 στη Φόρμιγγα καταγεγγραμμένα από τον Παντελή Ζωγράφο και τραγουδισμένα από τον Σταμάτη Ζαρμπούτη αλλά είναι δύσκολο για το σύλλογο στην παρούσα κατάσταση να τα ηχογραφήσει.

Αίτημα προς Ακαδημία Αθηνών Κέντρο Λαογραφίας για καταγραφή πανηγυριού Οξυλίθου. Το αίτημα έγινε δεκτό και η καταγραφή ξεκινά το καλοκαίρι του 2017 και θα συνεχιστεί για κάποια χρόνια.

Είμαστε σε συνεννόηση με την κα Χατζηγιάννη από τα Αρχεία του Νομού Ευβοίας για αρχειοθέτηση των αρχείων της κοινότητας. Αυτό θα γίνει με αίτημα της κας Χατζηγιάννη προς το Δήμο. Υπάρχει ενδιαφέρον από μια ομάδα ανθρώπων για καταγραφή και αξιοποίηση των γραπτών τεκμηρίων της κοινότητας.

Περιβάλλον

Συμμετοχή στην επιτροπή για το Σμα μαζί με Τοπικό Συμβούλιο, Σύλλογο γονέων, κινητοποίηση διαμαρτυρία, ανοικτή γενική συνέλευση στο Δημοτικό σχολείο και συλλογή υπογραφών.

Μέτρα πρόληψης για αντιπυρική προστασία έγγραφο και διαμαρτυρία στους υπεύθυνους του Δήμου για τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διαφύλαξη της περιοχής.

Συντονισμός των ενδιαφερομένων για ομάδα δασοπρόσβεσης, σύνταξη καταστατικού, ομάδες φύλαξης το καλοκαίρι του 2016, επιδιόρθωση αυτοκινήτου που έχει γίνει δωρεά, ενημέρωση από τον υπεύθυνο της πυροσβεστικής κο Δεμερούτη. Το προσωρινό Διοικητικό συμβούλιο δεν έδειξε την αναμενόμενη στάση και ατόνισε τη λειτουργία του. Για το λόγο, αυτό ενημερώσαμε την πυροσβεστική για το τι μπορούμε να κάνουμε και ότι αδρανοποιήθηκε η ομάδα εθελοντών. Ελπίζουμε το έργο αυτό επειδή είναι πολύ απαραίτητο να συνεχιστεί.

Αίτημα προς Αντιπεριφεραιάρχη κο Σπανό για αντιπλημμυρικά Μανικιάτη . Έχει δοθεί ένα κονδύλι 500.000 ευρώ από την Περιφέρεια για όλα τα ρυάκια της Κεντρικής Εύβοιας.

Έχουμε επισημάνει και δια ζώσης και εγγράφως την επικινδυνότητα της περιοχής για το Στόμιο ιδιαίτερα.
Έχει σταλεί έγγραφο για λάμπες καθαριότητα και σκουπίδια αλλά τα προβλήματα αυτά από ότι φαίνεται αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Έγγραφο προς ΔΕΥΑΚΑ για τα θέματα του νερού, τον έλεγχο της ποιότητας, την αντλία, την επισκευή του δικτύου τω σωληνώσεων. Απάντηση από κο Αναστασίου αντιπρόεδρο δευακα η οποία δεν αναφέρεται στην αντλία καθόλου, αναφέρει την έλλειψη κονδυλίων για την αντικατάσταση των σωληνώσεων που σπάνε δίνεται ο έλεγχος του νερού για κάποιες μετρήσεις από ιδιωτική εταιρεία επισημαίνεται ότι υπήρχαν κωλοβακτηρίδια το 2015. Η απάντηση είναι ελλιπής και θα πρέπει ο σύλλογος να επανέλθει.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει από ότι φαίνεται παρά το γεγονός ότι το τοπικό συμβούλιο δεν μας ενημέρωσε με βιολογικό Μονοδρίου που δεν λειτουργεί αλλά και με υπερχείλιση των λυμάτων σε χείμαρο του Μανικιάτη στους Κήπους . Είμαστε σε συνεννόηση με το σύλλογο Μονοδρίου και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δοθεί μια απάντηση στους κ.κ. που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

 

Οικονομικά

Λίγα λόγια για τα οικονομικά του συλλόγου Γραμμένοι στο σύλλογο είναι πάνω από 500 μέλη. Από αυτούς ελάχιστοι είναι που δίνουν τη συνδρομή τους. 10 ευρώ το χρόνο.

Ο Σύλλογος δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός τα χρήματα που δίνονται επιστρέφουν στο χωριό με τις δράσεις του συλλόγου και πολλαπλασιάζεται η αξία τους.

Πρέπει να ενημερώσουμε ότι λόγω αναγκαστικών εξοφλήσεων παλαιών χρεών του συλλόγου προς το ΙΚΑ κυρίως 1.500 ευρώ τα χρήματα που είναι στη διάθεση του ταμείου είναι λίγα ευελπιστούμε ότι με τις συνδρομές και τις εκδηλώσεις θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Τα οικονομικά του συλλόγου όπως και όλων των αντίστοιχων φορέων είναι δύσκολα. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για πολιτιστικές δυνατότητες εάν κάθε μέλος δίνει τη συνδρομή του 10 ευρώ το χρόνο. Υπάρχει αμέλεια σε αυτό οπότε τα οικονομικά στην ουσία διαμορφώνονται από τον εθελοντισμό του δ.σ. που διοργανώνει τις εκδηλώσεις.
Να διαβαστεί η έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής

Το μέλλον του συλλόγου

Μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο Σύλλογος είναι η φωνή του χωριού και ότι μπορεί να βοηθήσει στο να αναδειχθούν τα προβλήματα του, να απαιτήσει τη λύση τους τότε μόνο θα προχωρήσει το χωριό.

Μας ενδιαφέρει να ενημερώσουμε το χωριό για τις δυνατότητες του κάμπου για το συνεταιρισμό για το ελαιοτριβείο που μπορεί να γίνει μουσείο για το παλιό δημοτικό σχολείο κληματαρίου που μπορεί να γίνει από παράρτημα του βυζαντινού μουσείου ή απλά αίθουσα τέχνης και καφενείο.

Όλα αυτά όμως απαιτούν πολύ κόπο και ενδιαφέρον από αρκετό κόσμο που ο καθένας θα δραστηριοποιηθεί σε ένα θέμα.

Το νούμερο 1 πρόβλημα είναι η ανεργία στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δουλέψει συστηματικά ο σύλλογος.

Το νούμερο 2 πρόβλημα είναι η καθημερινότητα δρόμοι, νερό, φωτισμός, σκουπίδια.

Το νούμερο 3 είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να δημιουργηθεί μια κίνηση που θα τροφοδοτήσει οικονομικά τον Οξύλιθο τους χειμερινούς μήνες.

Κι ένα θέμα υποκρισίας. Οι ωφελούμενοι από το σύλλογο είναι πολλοί. Είναι αυτοί που αδιαφορούν συστηματικά για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν μικρότητας, πιθανόν εγωισμού και ίσως μικροπολιτικής.
Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι; 20-30 οικογένειες που τα παιδιά τους συστηματικά βρίσκονται στη βιβλιοθήκη για τις εργασίες τους για να δανειστούν βιβλία και να παίξουν επιτραπέζια. Είναι 10 οικογένειες που στα παιδιά τους γίνονται μαθήματα δωρεάν με τη συμβολή των καθηγητών.
Είναι τα μαγαζιά στα οποία έγιναν εκδηλώσεις, είναι όσοι τροφοδοτούν με τα απαραίτητα το σύλλογο μόνο τον Αύγουστο πέρσι δόθηκαν 7.000 ευρώ σε ανθρώπους της περιοχής.
Οι ωφελούμενοι είναι απόντες. Θεωρούν υποχρέωση του συλλόγου να τους βοηθά στο μέτρο των δυνατοτήτων του αλλά οι ίδιοι δεν έχουν την παραμικρή υποχρέωση προς τη διατήρηση και ενδυνάμωση του συλλόγου.

Συνεργασία με τοπικούς φορείς

Δεν είναι πάντα εύκολη. Άλλοτε υπάρχει και άλλοτε όχι. Είναι άξιο απορίας και βεβαίως είναι γνωστό στους ιθύνοντες ότι το χωριό δεν είναι ενωμένο στα προβλήματά του.

Πολλές φορές δεν μας ειδοποιούν από πλευράς τοπικού συμβουλίου για θέματα που αφορούν το χωριό άλλοτε όταν μας ειδοποιούν είναι για τη συμβολή μας σε κάτι συνήθως χρηματική. Δεν υπάρχει διάθεση από ένα φορέα που εκπροσωπεί το χωρίο, έστω και γνωμοδοτικά, όπως το τοπικό συμβούλιο να συνεργαστεί για να δυναμώσει τη φωνή του.

Παράδειγμα με το θέμα του Μονοδρύου. Είναι λυπηρό το τι συμβαίνει. Το διερευνούμε μαζί με το σύλλογο Μονοδρύου και είμαστε σε επαφή με τους συλλόγους της περιοχής για το παρόν και το μέλλον του Μανικιάτη.

Με ένα λόγο οι ωφελούμενοι από το Σύλλογο είναι όλοι οι άλλοι εκτός από το δ.σ. που σε καιρούς δύσκολους προσπαθούμε με βάση τις δυνατότητες, το χρόνο που χρειάζεται για όλους . Αυτό απαιτεί σεβασμό , είναι καλοδεχούμενη η κριτική στο έργο του συλλόγου και βεβαίως είναι αναγκαία η μεγαλύτερη συμμετοχή στις δραστηριότητες του .