info@oxylithos.gr

oxylithos.library@gmail.com

2222046844

6945709762

Αρχική 9 Χάρτης Τοπίων & Μνημείων

Δείτε Τοπία & μνημεία ενδιαφέροντος στον Οξύλιθο στην γλώσσα που επιθυμείτε.

Τοπία & μνημεία ενδιαφέροντος στον Οξύλιθο

Τοπία 

Ηφαίστειο Οξυλίθου -11 εκατ. χρόνια πριν

Ο λόφος της Τούρλας με το ηφαίστειο και την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προσφέρει μια καταπληκτική θέα και αποτελεί αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη. Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά στη νότια-ανατολική πλάγια του βουνού Οξύλιθος σε υψόμετρο 130 με 250 μέτρων (μεσοσταθμικό 190 μέτρα).
Η εξέταση των ηφαιστειακών πετρωμάτων (κυρίως δακίτες και λιγότερο ανδεσίτες) έδειξε ότι πρόκειται για πετρώματα που δημιουργήθηκαν πριν έντεκα (11) εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Μανικιάτης ποταμός

Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους ΑΤ2011004- Τα ρέματα Μουρτερής και Μανικιώτικου και το γύρω τοπίο διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση με νερά, παρόχθια βλάστηση και καλλιέργειες. Μικρά ρέματα ξεκινούν από τα γύρω βουνά και τροφοδοτούν τα δύο κύρια ρέματα. Στη βλάστηση περιλαμβάνονται πλατάνια, καλαμιές, συκιές, αμπέλια κ.λ.π.
Στο Μανικιώτικο ρέμα ζει το κινδυνεύον ενδημικό ψάρι Barbus euboicus (ΠΕΤΡΟΨΑΡΟ). www.filotis.itia.ntua.gr

Στόμιο – παραλία

Το Στόμιο Οξύλιθου είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός, που διαθέτει μεγάλη και όμορφη παραλία.
Στον οικισμό ρέει και ο ποταμός Μανικιάτης, ο οποίος εκβάλλει στη θάλασσα. Η παραλία του Στόμιου είναι αμμουδερή με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά.

Κληματάρι

Οικισμός δίπλα στον Οξύλιθο που προσαρτήθηκε στην Κοινότητα Οξυλίθου το 1912. Διαθέτει πηγή νερού εξαιρετικής ποιότητας. Με την απογραφή του 2011 το Κληματάρι είχε 22 κατοίκους.

Ζητήσαμε επίσης τον έλεγχο των υδάτων από το ΒΙΟΚΑ Μονοδρίου μας έστειλαν απάντηση το καλοκαίρι του 2018 για την ποιότητα του νερού που αποδέχεται ο Μανικιάτης. Γενικότερα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για αυτό το θέμα και για ότι άλλο αφορά το Μανικιάτη, ο οποίος εντάχθηκε ολόκληρος στο δίκτυο natura το Δεκέμβριο του 2017. Είναι αναγκαία όσο ποτέ η προστασία του ποταμού και για αυτό τον σκοπό ο Σύλλογος θα εντείνει τις προσπάθειές του. Μεγάλη όμως είναι η ευθύνη όλων μας ώστε να μην ρίχνονται μπάζα και άλλα υλικά που θα δημιουργήσουν ρύπανση και στο ποτάμι και στη θάλασσα.
Αντιπλημμυρικά
Πρόπερσι από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά για το Μανικιάτη και τα άλλα ποτάμια στην περιοχή από την Περιφέρεια Στερεάς με ένα σχετικά μικρό κονδύλι για το έργο. Δεν είδαμε τίποτα να γίνεται και αυτό αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα. Πρόκειται για τη βραδυφλεγή βόμβα της περιοχής, λόγω και των καιρικών φαινομένων. Επιμένουμε σε αυτό και ζητάμε την άμεση εκτέλεση των απαιτούμενων έργων, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα και καταστροφές.

Mνημεία 

Βιγλατούρι

«Στο λόφο Βιγλατούρι Οξυλίθου, έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια της αρχαίας Κύμης, της πόλης που συνδέεται με τον ελληνικό αποικισμό του 8ου αι. π.Χ. στη Δύση και τη δημιουργία της ομώνυμης αποικίας στη Μεγάλη Ελλάδα. Η θέση βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Μανικιάτη (τον αρχαίο Αχελώο) και στο μέσο μιας εύφορης πεδιάδας, στοιχεία που προσήλκυσαν τους κατοίκους από την προϊστορική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.
Στην Ελλάδα η ύπαρξη της αρχαίας Κύμης αμφισβητήθηκε για περισσότερο από εκατό χρόνια. Η ανεπαρκής αναφορά στις αρχαίες πηγές, η άποψη ότι η αποικία στην Ιταλία ήταν αιολική και κυρίως η άγνοια για τη θέση της πόλης, αφού λείψανα της περιόδου των αποικισμών δεν είχαν βρεθεί, άφηναν ανοιχτό το πεδίο των συζητήσεων και των αμφιβολιών. Το κενό αυτό ήλθαν να καλύψουν οι ανασκαφικές έρευνες στο λόφο Βιγλατούρι, που ξεκίνησαν το 1984 από την αρχαιολόγο Έ. Σαπουνά-Σακελλαράκη και συνεχίσθηκαν για μία δεκαετία».

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού Η ανασκαφή αναμένεται να συνεχιστεί ώστε να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία που αφορούν το χώρο και την ευρύτερη περιοχή

Κοίμηση της Θεοτόκου

Δεν υπάρχει κτητορική επιγραφή: συνάγεται ότι κατασκευάστηκε αρχές 14ου αιώνα.
Ο ναός είναι σταυρεπίστεγος = στη στέγη σχηματίζεται με σαφήνεια το σχήμα του σταυρού. Περιλαμβάνει πολλές τοιχογραφίες και μέρη άλλων που διασώθηκαν.

Η εκκλησία αυτή έχει μελετηθεί από ιστορικούς τέχνης και αρχιτέκτονες (Μελίτα Εμμανουήλ, Χλέπα Ελένη) και ο διάκοσμός της είναι παρόμοιος με αυτόν του Αγίου Δημητρίου στο Μακρυχώρι. Σύμφωνα με τους ειδικούς έχει από τις ωραιότερες τοιχογραφίες της περιόδου. Ολοκλήρωση αποκατάστασης μνημείου το 2012 – 23η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Άγιος Νικόλαος Ριτζάνων

Ο ναός φέρει κτητορική επιγραφή στην οποία δηλώνεται και η ημερομηνία κατασκευής του: 1304.
Οι τοιχογραφίες που σώζονται είναι ελάχιστες αλλά ιδιαίτερα αξιόλογες :
Άγιος Κοσμάς, Ανάληψη Κυρίου, Κτητορική επιγραφή.
Ο ναός συντηρήθηκε από την 23η Εφορεία Αρχαιοτήτων και επαναλειτούργησε το Δεκέμβριο του 2015.

Αγία Άννα

Κτητορική επιγραφή:1370. Ναός αφιερωμένος στη γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά.
Απλός καμαροσκέπαστος ναός με θαυμαστές τοιχογραφίες, σπουδαία χρωματολογία, κίνηση και λαμπρή πτυχολογία. Στο ναό οι ζωγράφοι είναι δυο. Στο δυτικό τμήμα του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες λαϊκού ζωγράφου. Ολοκλήρωση αποκατάστασης τοιχοποιίας 1997. Δεν έχουν συντηρηθεί οι αγιογραφίες.

Μονή Μάντζαρη

Στο αντίγραφο του κώδικα της Μονής, με δυσδιάκριτα γράμματα σήμερα, αναφέρεται μια δωρεά κτημάτων στη μονή, των κατοίκων Οξυλίθου και Ορίου «δια μνημόσυνον αιώνιον» στα α.φ.κ.θ.= 1529, Αυγούστου 15, επί επισκόπου Ευρίπου Δανιήλ με το όνομα Μάντζαρι. Απόδειξη ότι η μονή υπήρχε το 1529 με το όνομα αυτό. Το έγγραφο αυτό, εκτός του κώδικος της Ιεράς μονής υπάρχει και στα αρχεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το Μάρτιο του 2016 αποκαλύφθηκαν, μετά από 4 και πλέον αιώνες, οι τοιχογραφίες της μονής Μάντζαρη οι οποίες ανήκουν σε σημαντικό ζωγράφο της εποχής. Με βάση τον συντηρητή, οι τοιχογραφίες αποδίδονται στον 16ο αιώνα, πιθανόν και νωρίτερα, αλλά η μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού θα τεκμηριώσει την εποχή αγιογράφησης και πιθανόν το εργαστήρι της αγιογραφίας.